A kutyatulajdonosok egynegyede nem köti be kutyáját az autóban

Egy kutatás szerint sok kutyás nem köti be megfelelően kutyáját az autóban, egynegyedük pedig elismeri, hogy soha nem szokott biztonsági övet használni kedvencének utazás során.

Fotó: quora.com

A nagy-britanniai Direct Line Háziállat Biztosító által készíttetett felmérés során kiderült, hogy minden ötödik állatorvos találkozott már olyan halálesettel, ahol az állat autóbalesetben sérült meg, ezek pedig sok esetben elkerülhetőek lettek volna megfelelő védelem mellett.

A balesetet túlélők között, a törött csontok, zúzódások és vágások voltak a leggyakoribb sérülések.

Fotó: petautosafety.com

Biztonsági öv kutyáknak www.kutyamoso.hu

A józan ész mellett a KRESZ-nek is vannak olyan kitételei, ami a kutyák autóban történő szállítására vonatkoznak, a legtöbb állatorvos pedig kifejezetten ajánlja a kutyáknak készült biztonsági övek és hevederek, vagy az erre a célra készült ketrecek használatát utazás közben.

Pit Powar, a Direct Line biztosító kisállatbiztosítás részlegének vezetője szerint: „ Sok tulajdonos megengedi kutyájának, hogy szabadon mozogjon az utastérben. Ugyanakkor a legfegyelmezettebb, legszófogadóbb kutyusok is megijedhetnek, vagy éppen megörülhetnek valaminek, amivel elvonhatják a vezető figyelmét az útról, veszélybe sodorva a gazdit, csakúgy mint kedvencét."

A közúti közlekedés egyik legfontosabb szabálya, hogy a vezetőnek sajátján kívül felügyelnie kell utasai és háziállatai biztonságára is.

 

Forrás: dognews.com